اسپرینکلر یا آب پخش کن برج خنک کننده
- ۰ نظر
- ۱۴ مرداد ۹۹ ، ۰۸:۳۰
ساپورتهای نگهدارنده پالتروژن پروفیل هایی از متریال فایبرگلاس بوده که جهت نگهداری پکینگ و قطرهگیر مورد استفاده قرار میگیرد. بکارگیری پالتروژن در تولید برج خنک کننده فایبرگلاس امروزه از اهمیت بالایی برخوردار گردیده است. ساپورتهای نگهدارنده پکینگ که از متریال پالتروژن تولید می شود از مقاومت بسیار بالایی در برابر آب برخوردار است. استفاده از الیاف سوزنی در بافت پالتروژن سبب افزایش مقاومت ایستایی این پروفیلها در تحمل بارهای نرمال یا عمودی می گردد.
بکارگیری فایبرگلاس و حذف متریال فلزی در داخل کولینگ تاور امروزه کاربرد فراوانی دارد. اولین گام سازندگان در تولید برج خنک کننده ساخت قطعات فایبرگلاس بدنه می باشد. دومین گام مهم در راستای کاهش زنگ زدگی و خوردگی قطعات داخلی بکارگیری پالتروژن در ساپورتهای نگهدارنده داخلی دستگاه می باشد. ساپورت های پالتروژنی قالباً به شکل پروفیل های زرد رنگ یا قوطی هایی با سایز معین و مشخص میباشد. این قوطی ها توسط درپوشهای پلیمری به بدنه فایبرگلاس پیچ و مهره میگردد.
پالتروژن یک فرآیندی است در تولید قطعات فایبرگلاس که امروزه کاربرد فراوانی دارد. قطعات تولید شده توسط فرآیند پالتروژن عموماً به صورت المانهای طولی میباشند. المانهای پالتروژن به صورت قوطی، نبشی، پروفیل و میلگرد تولید میشود. الیاف مورد استفاده در تولید قطعات فایبرگلاس با فرآیند پالتروژن نوع سوزنی میباشد. الیافهای به کار رفته در تولید این المانها به صورت نواری کنار یکدیگر قرار میگیرد. قطعات پالتروژنی برج خنککننده امروزه به دلیل مقاومت بسیار بالا در برابر رسوب و زنگ زدگی کاربرد بسیاری پیدا کرده است. قطعات پالتروژن به عنوان ساپورتهای نگهدارنده پکینگ و لولههای ورودی و قطره گیر مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل بالا بودن تنشهای نرمال و تحمل میزان بالای بار همچنین مزیت بزرگی نیز دارند.
بیشترین مستندات بخش استانداردهای مرتبط با برج خنک کننده فایبرگلاس حاکی از تایید این قطعات میباشد. استفاده از قطعات پالتروژنی در برج خنککن یا کولینگ تاور امروزه توسط بیشتر سازندگان رایج شده است. علاوه بر تحمل دمای بالا قابلیت اسیدشویی یکی از مزایای مهم این محصول می باشد. پروفیلهای پالتروژن برج خنک کننده به رنگ زرد و عموماً در ابعاد قوطی 3 و 4 مورد استفاده قرار می گیرد. اتصالات قطعات پالتروژنی عموماً به شکل پیچ و مهره ای می باشد و این موضوع سبب عملکرد بهتر برج خنک کننده شده است. استفاده از اتصالات پیچ و مهره ای در قطعات پالتروژن همچنین سبب افزایش طول عمر سایر قطعات گردیده است.
کاهش دور برج خنک کننده (Speed Reducer) وظیفه انتقال قدرت و کاهش دادن دور موتور به پروانه را برعهده دارد. کاهش دور یا اصطلاحاً کاهنده سرعت در کولینگتاور عموماً در ظرفیتهای بالا به کار برده میشود. سیستم انتقال قدرت گشتاور خروجی موتور را به فن انتقال می دهد. به دلیل چرخش سریع موتور این سیستم کاهنده، سرعت خروجی دینام را در ورودی فن کاهش میدهد. فن یا پروانه برج خنک کننده نمیتواند با سرعتهای بالا چرخش کند. به دلیل افزایش لرزش و نیروهای مقاومتی در پروانه از کاهنده دور موتور استفاده میکنیم. کاهنده دور سرعت چرخشی موتور را از 1400rpm به بازه 700 تا 200 دور بر دقیقه(rpm) تغییر میدهد. طراحی کاهش دور برج خنک کننده وابسته به پارامتر سرعت نامی فن میباشد.
کاهش دور وابسته به نوع برج خنک کننده و شرایط طراحی در انواع مختلفی طراحی و تولید میشود. برج خنک کننده یا کولینگ تاور دارای انواع مختلفی میباشد. وابسته به ظرفیت، نوع کولینگتاور(فلزی یا فایبرگلس) و قطر فنهای بکار رفته در برجخنککننده سیستم انتقال قدرت تغییر میکند. سیستم کاهنده سرعت دارای انواع مختلفی میباشد که رایج ترین آنها سیستم تسمه پولی و گیربکس میباشد. این بخش یکی از مهمترین تجهیزات سیستم هوادهی و انتقال قدرت در برج خنک کننده به شمار میآید. وظیفه سیستم کاهش دور انتقال گشتاور مکانیکی از مولد دینام به پروانه برج خنک کننده (تحت سرعت زاویهای استاندارد) میباشد.
دور:
یکی از یکاهای فیزیکی در محاسبه سرعت زاویهای در یک جسم (سرعت چرخش یک جسم) دور نامیده میشود. این پارامتر فیزیکی با یکاهایی همچون دور بر دقیقه یا rpm نشان داده میشود. rpm مخفف round per minute میباشد که معادل فارسی آن دور بر دقیقه است. این پارامتر نماینگر این است که این جسم در هر دقیقه چند بار حول یک نقطه معین 360 درجه چرخش مینماید.
سرعت نامی پروانه:
یکی از پارامترهای طراحی در سیستم هوادهی برج خنک کننده دور نامی پروانه میباشد که با توجه به قطر پروانه معین میگردد. سرعت نامی پروانههای آکسیال کولینگ تاور عموماً بین 900rpm و 200rpm در برج خنککننده طراحی میشود.
نسبت انتقال:
نسبت سرعت زاویهای ورودی پروانه یا فن به سرعت زاویهای خروجی الکتروموتور را نسبت دور یا نسبت انتقال در برج خنک کننده مینامند. این پارامتر مهم تاثیر بسزایی در طراحی قطر تسمه و پولی و یا انتخاب نوع گیبرکس دارد. تعیین نسبت کاهش سرعت مطابق فرمول زیر صورت میپذیرد.
سیستم کاهش دور و کاهنده سرعت چرخشی در کولینگ تاور یکی از مهمترین اجزا و قطعات برج خنک کننده می باشد که در بخش هوادهی و هوارسانی مشغول انجام وظیفه می باشد. اهمیت این بخش زمانی مشخص خواهد شد که با نصب اصولی و استاندارد سبب افزایش طول عمر پروانه و سهولت در چرخش فن خواهد گردید. کاهش دور همچنین سبب کاهش فشار و تنش به موتور به دلیل لرزش یا شدت نیروهای توربولانسی فن می گردد که این موضوع همچنین سبب افزایش طول عمر الکتروموتور نیز می گردد. در گاهی موارد نیز جهت اتصال غیر مستقیم پروانه به موتور از الکتروگیربکس های مخصوص با نسبت دور معین استفاده می شود.
کاهش دور در واقع تجهیزی جهت کاهش سرعت زاویه ای چرخش پروانه تا میزان استاندارد دور مناسب فن یا پروانه می باشد. سیستم کاهش دور در برج خنک کننده عموماً با استفاده از افزایش قطر پولی یا چرخ دنده متصل به پروانه سبب کاهش دور فن در کولینگ تاور می گردد. به هر میزان فن یا پروانه برج خنک کننده سایز و اندازه بزرگتری داشته باشد مطابق با قوانین فن ها باید دارای دور چرخشی یا سرعت چرخشی کمتری بوده و از این جهت نسبت قطر پولی پروانه به فولی فن نیز افزایش می یابد.
همانطور که می دانید سرعت زاویه ای یک جسم صلب در تمامی نقاط آن یکسان است. سیستم کاهش دور در اصل با افزایش شعاع چرخش یک جسم صلب سبب کاهش میزان سرعت خطی نوک دایره خواهد شد و این موضوع سبب کاهش گشتاور و در نتیجه کاهش میزان اومگا (در فیزیک واحد دور) یا دور چرخشی می گردد.
کاهش سرعت گیربکسی به صورت اتصال چرخ دنده های کوچک به چرخ دنده های بزرگ با نسبت قطر معین سبب کاهش دادن دور موتور به اندازه نسبی معین در ورودی به هاب پروانه سبب تنظیم سرعت استاندارد چرخش پروانه یا فن برج خنک کننده می شود. سیستم کاهنده تسمه ای نیز با بزرگتر کردن قطر پولی فن نسبت به فولی سر موتور سبب کاهش دور خروجی موتور در ورودی فن با نسبت دور معین می شود. هر پروانه متناسب با قطر خارجی و میزان هوادهی (Air Flow) نیازمند چرخش با سرعت زاویه ای معینی می باشد که متناسب با دور موتور برای رسیدن به دور مورد نیاز چرخش پروانه باید از سیستم انتقال قدرت یا گیربکس با نسبت انتقال مشخص استفاده نمود.
فرمول محاسبه نسبت انتقال در گیربکس و تسمه پولی: نسبت انتقال قدرت در سیستم کاهش سرعت برج خنک کننده = سرعت چرخشی موتور تقسیم بر دور پروانه یا فن کولینگتاور
به بیانی خلاصه تر با محاسبه نسبت دور در گیبرکس و تسمه پولی در واقع نسبت قطر پولی پروانه به قطر پولی یا فولی سرموتور را محاسبه نمودهایم. به عنوان مثال در سیستم فولی تسمه نوع دو تسمه با نسبت دور 1 به 3 در طراحی انتقال قدرت اگر اندازه فولی سرموتور 10 سانتی متر باشد اندازه پولی پروانه یا فن 30 سانتی متر خواهد بود.
اطلاعات بیشتر در محاسبات برج خنک کننده
در بسیاری از موارد در ظرفیت های پایین هوادهی و قطرهای کوچک پروانه، دور نامی پروانه بالاتر از 700 rpm خواهد بود که در این صورت از الکتروموتور با دور پایین (700 یا 900) به صورت کوپل مستقیم یا دایرکت درایو استفاده می شود. این بدین معنی است که از شافت موتور مستقیماً جهت چرخش پروانه استفاده می شود که در این حالت دور یا سرعت چرخشی پروانه با دور موتور برابر خواهد بود. در انواع برج خنک کننده با ظرفیت پایین تر از 60 تن تبرید عموماً سیستم انتقال قدرت به صورت کوپل مستقیم (Direct Drive) می باشد.
سیستم انتقال قدرت تسمه و پولی یا تسمهای
کاهنده دور تسمه ای یا تسمه و پولی شامل سه بخش اصلی می باشد. بخش یا قسمت اول فولی یا پولی سر پروانه می باشد که از یک محور یا شافت ، بلبرینگ و قسمت تسمه خور تشکیل می شود. بخش دوم پولی سر موتور می باشد که دارای یک جا شافتی جهت اتصال به شفت موتور می باشد. بخش سوم تسمه می باشد که از گریدهای مختلف و سایزهای مختلف در انواع سیستم کاهش دور تسمه ای در برج خنک کننده استفاده می شود.
سیستم کاهش دور گیبرکسی
روش انتقال قدرت باگیربکس در برج خنک کننده یکی از رایج ترین انواع سیستم کاهنده دور مورد استفاده در بخش هوادهی کولینگ تاور می باشد. گیربکس یا جعبه دنده مجموعه ای متشکل از دنده های فلزی می باشد که دنده کوچکتر به شافت موتور و دنده بزرگتر همیشه به هاب پروانه اتصال می یابد. گیربکس های به کار رفته در برج خنک کننده به عنوان یک سیستم کاهش دور عموماً دارای دو مشخصه اصلی می باشند. در انتخاب گیربکس برج خنک کننده ابتدا باید دور نامی فن یا پروانه را در قطر آن محاسبه نمود سپس با استفاده از دور ورودی موتور و توان موتور گیربکس را انتخاب نمود.
پنج گام اساسی در انتخاب سیستم کاهش دور برج خنک کننده
محاسبه توان الکتروموتور یا مولد مکانیکی در تأمین گشتاور مورد نیاز جهت چرخش پروانه
تعیین و مشخص نمودن دور نامی (سرعت چرخشی نامی) یا استاندارد فن یا پروانه در کولینگ تاور
محاسبه نسبت دور یا دور خروجی با استفاده از دور نامی مطابق فرمول ذکر شده
نوع سیستم هوادهی (آکسیال یا سانتریفوژ) و محاسبه فشار دینامیکی و استاتیکی مورد نیاز فن
نوع برج خنک کننده یا کولینگ تاور و جهت عبور جریان هوا و انتخاب نوع گیبرکس یا تسمه پولی با توجه به شرایط طراحی
کاهش دور تسمهای طرح V ساده
کاهنده دور نوع تسمه ساده (V belt) پرکاربردترین نوع کاهنده تسمه و پولی می باشد که تسمه های این مدل با دو نوع عرض کوتاه b و عرض زیاد a مورد کاربرد قرار می گیرد. تسمه نوع b بیشترین کاربرد را در انواع برج خنک کننده دارد . سایزهای تسمه b54 و b65 و سایزهای بزرگتر عموماً در سیستم های کاهش دور دو تسمه، سه تسمه و بالاتر مورد کاربرد قرار می گیرد.
کاهش سرعت تسمهای دندانه دار
کاهش دور تسمه ای دنده دار بیشتر در موتورهای بسیار قوی همانند موتور ماشین (تسمه تایم) به کار برده می شود. بیشتر ماشین آلات صنعتی که از موتورهای بسیار قوی با گشتاورهای بالا استفاده می کننده از سیستم کاهنده دور دنده ای جهت انتقال قدرت بین اجزا مختلف خود استفاده می نمایند.
کاهندههای تسمهای عموماً به دلیل چرخش محور موتور حول افق فقط تحت تنشهای کششی ناشی از چرخش محور موتور قرار میگیرد. این نیروی کششی و ضربه زننده توسط موتور عمدتاً توسط هرزگرد یا بلبرینگ چرخان دمپ میگردد. در واقع هرزگرد در نقطه مقابل فولی موتور قرار میگیرد و نیروهای کششی حول محور ساعتگرد موتور را طی یک چرخش معکوس دفع مینماید. هرزگرد برج خنک کننده مزیتهای بیشماری در کارکرد کولینگ تاور خواهد داشت که مهمترین آنها عبارتند از:
مهمترین مزایای استفاده هرزگرد در سیستم انتقال قدرت برج خنک کننده
افزایش طول عمر بلبرینگ در قسمت پولی پروانه یا فن
افزایش طول عمر موتور با کاهش نیروی وارد بر شفت
کاهش میزان سطح ارتعاشات حاصل از انتقال قدرت موتور به پروانه
کاهش میزان سطح دسیبل صدای تولیدی کولینگ تاور
تسمه ها در دو نوع کلی دندهدار و ساده تقسیم بندی میشود. تسمههای ساده در سیستم انتقال قدرت تسمه پولی کاربرد بیشتری دارند. با توجه به سرعت چرخش پایین فن یا پروانه نوع دندهدار کاربردی ندارد. تسمه نوع دندهدار اکثراً در موتورهای صنعتی مثل موتور خودرو کاربرد دارد. تسمه تایم یکی از رایجترین انواع تسمه دندهدار میباشد. تسمه نوع V یا همان تسمه ساده خود به دو دسته معمول A و B تقسیم میشود. تفاوت بین تسمههای مختلف در عرض آنها میباشد. عرض تسمهها هر چه حروف به A نزدیک میشود باریکتر می شود. تسمه های نوع b در برج خنک کننده کاربرد بیشتری دارد.
تسمه های بکار رفته در کولینگ تاور معمولاً از نوع b میباشد. به دلیل استفاده از فولیهای پروانه بدون دندانه نوع تسمه ها ساده میباشد. قدرت و قوام تسمه وابسته به تعداد لایههای بکار رفته در ساخت تسمه متفاوت می باشد. تسمههای کرهای از کیفیت بیشتری در مقابل سایر برندها برخوردار است. تسمههای اندونزی، تایوان و چین نیز در ردههای بعدی کیفی تسمهها قرار دارد. نوع تسمه تأثیر بسیاری بر کارکرد صحیح سیستم انتقال قدرت تسمهای دارد. تسمه پروانه های بکار رفته در کولینگ تاورهای دما گستر از نوع کره ای با روکش مخصوص میباشد.
. مقدمه
ماشین ها و فرایندهای صنعتی و رفاهی اسایشی اسان گرمای بسیار زیادی تولید می کند که اند به طور مستمر دفع شود تا این ماشین ها و فرایندها بتوانند به طور موثر به کار گرفته شوند هرچنذ این گرما به حجمی از آب سیال سرد منتقل میشود ولی دفع نهایی گرما همواره به هوایمحیط است توسط مبدل های حرارتی انجام می شود. بسیاری از این مبدل های حرارتی شناخته شده نیستند زیرا آنها چیزی جز جویبارها، رودخانه ها و دریاچه ها نیستند فرآیند طبیعی تبخیر باعث موثر واقع شدن جنین محیط های انتقال گرمایی می شود. ولی محدود بودن سطوح و وابستگی آنها به وزش بادهای اتفاقی باعث کاهش اثر بخشی چنین مبدل های حرارتی می گردد .ولی او از خنک شدن طبیعی استفاده می کند. انسان های اولیه به نسیم ها و بادهای خنک طبیعی وابسته بودند،چرا که فرآیند خنک شدن تبخیری را تسریع می بخشید و آنها را خوشحال می کرد. در گذشته دوره از دست برای تکان دادن برگ های بزرگ و ایجاد باد مصنوعی استفاده امی شد که در واقع نخستین مفهوم اساسی برج خنک کننده بود. قرن ها بعد، تکنولوژی پیشرفته به مرد تصویر شماره10.1اجازه میدهد که از جریان هوای خنک مکانیکی برج خنک کننده لذت ببرد.
B انواع برج های خنک کننده
برج های خنک کننده در چندین نوع و مدل مختلف طراحی و ساخته می شوند. تمام آنها برای هرگونه ترکیب بار گرمایی مناسب نیستند. برای مصرف کننده شناخت انواع برج و مزایا و محدودیت های آنها بسیار مهم است برج های اتمسفری از هیچ گونه وسیله مکانیکی (فن) برای ایجاد جریان هوای برج استفاده نمی کنند برج اتمسفری کوچک شکل 10.2 جریان هوای خود را از القای طبیعی سیستم توزیع آب پاششی- فشاری به دست می آورد.
هر چند چنین برجی نسبتا ارزان است ولی فقط در اندازه کوچک به کار می رود و به شدت تحت تاثیر شرایط باد نامساعد قرار می گیرد. استفاده از آنها در در فرآیند های نیازمند دماهای دقیق و مطمئن آب توصیه نمی شود. برج اتمسفری نوع معروف به برج خنک کننده هذلولی مکش طبیعی (شکل 10.3 الف و 10.3ب ) به شدت به عملکرد حرارتی خود وابسته است .
جریان هوای آن توسط اختلاف چگالی بین این هوای گرم داخل دودکش (با چگالی کمتر) و هوای نسبتا خنک محیط ( با چگالی بیشتر ) بوجود می اید معمولا این گونه برج بزرگ هستند (250000gpm یا 1000m/min وبیشتر از آن )و ارتفاع آنها بیش از (150m)ft500 است. نام این برج ها از شکل هندسی پوسته آنها گرفته شده است. هر برج های هذلولی گران تر هستند ولی به طور گسترده در نیروگاه های تولید برق با گرمای زیاد به کار می روند. صنعت سوخت نیز با بارهای گرمایی قابل ملاحظه خود از ما هذلولی استفاده می کند. با این وجود، برج های مکش طبیعی برای مناطقی با رطوبت نسبی بالا مقیدند و باید از برج های مکش مکانیکی در مناطق خشک یا مرتفع استفاده کرد.
نازل برج خنک کننده با ایجاد یک جریان تلاطمی سبب پاشیده شدن جریان آب برج میشود و از این رو به این دوش پاشش آب گاهی اوقات افشانک (اسپری کننده) نیز میگویند. به عبارتی سادهتر مرکز اصلی سیستم پاشش و توزیع آب در برج خنک کننده، نازل(Nozzle) نامیده میشود. نازلها می توانندهم در یک سیستم پاشش آب ثابت (Constant Water Distribution) تحت عنوان افشانک(Spray Nozzle) به کاربرده شود و یا در یک سیستم پاشش آب چرخشی یا دوار (Rotary Water Distribution) مورد استفاده قرار گیرد که در آن صورت تحت عنوان آب پخش کن (Sprinkler) نامگذاری میگردند.
نازل = مرکز و قلب سیستم پاشش و توزیع جریان آب داغ در کولینگتاور
نازل برج خنک کننده چگونه عمل میکند؟
شیپوره در دانش سیالات با افزایش سرعت و فشار ، سبب پاشیده شدن و پخش شدن جریان آب گرم ورودی برج بر روی سطوح خنک کننده میشود. نسبت تغییر سرعت و فشار در خروجی و ورودی جریان سیال وابسته به نسبت سطح مقطع ورودی به خروجی تغییر مینماید. طبق رابطه برنولی در سیالات با کاهش سطح مقطع خروجی ، فشار و در نتیجه سرعت خطی جریان آب نیز افزایش مییابد. افزایش سرعت خطی جریان خروجی قطرات آب از باعث افزایش انرژی جنبشی جریان آب و در نتیجه پاشش و توزیع جریان آب بر روی سطوح تبادل حرارت خواهد شد.
وظیفه افشانک در کولینگتاور توزیع جریان آب گرم تحت شعاع معین بر روی پکینگمدیا میباشد. پس از پاشیدن آب این سیال در تماس با هوای القایی ایجادشده فن برج خنک کننده قرار میگیرد. توزیع آب در دوشها توسط یک مکانیزم خاص و با استفاده از ایجاد تلاطم در جریان آب صورت میپذیرد. در بسیاری از انواع نازل برج خنک کننده این تلاطم توسط قطعات پروانهای شکل (روتور)صورت میپذیرد. کاهش سطح مقطع و ایجاد تلاطم در جریان آب سبب از هم گسیختگی جریان آب و در اصطلاح اسپری شدن قطرات خروجی میشود. به همین دلیل به این مدل مهپاشها ، نازل اسپری برج خنککننده (Spray Nozzle) نیز گفته میشود.
آب گرم و داغ توسط فلنچهای ورودی به بخش سیستم توزیع آب هدایت میگردد. سیستم تقسیم کننده آب ثابت شامل نازل، بست کمربندی ، واشرهای اورینگ ، درپوش ، کرپی و لولههای انشعابی میباشد. توزیع کننده آب وابسته به نوع کولینگ تاور (مکعبی یا مخروطی) میتواند از نوع مربع پاش یا دایره پاش طراحی گردد. همچنین به منظور عملکرد صحیح افشانک باید دقت نمود که فشار ورودی جریان آب به کولینگتاور در بازه استاندارد خود قرار داشته باشد. در شکل زیر نحوه انشعاب گذاری سیستم توزیع آب به وسیله نازل مربع پاش برج خنک کننده را مشاهده مینمایید.
افشانک کولینگ تاور در گذر زمان از نظر طراحی، سایز و جنس تولیدی دچار تغییر و تحولات بسیاری بوده است. اولین نسل از این تجهیزات پاششی با یک مکانیزم ساده سطح مقطعی وظیفه توزیع جریان آب را برعهده داشت. این مدل امروزه تحت عنوان اوریفیس یا پلکانی مورد کاربرد قرار میگیرد. عملاً ایجاد تلاطم در مکانیزم داخلی شیپوره به منظور توزیع گسترده آب در خروجی در این نسل از نازل برج خنک کننده دیده نمیشود. اولین نمونههای این مدل تحت عنوان افشانک مانند دوش حمام با شعاع پاشش کم و فشار زیاد وظیفه توزیع آب در کولینگ تاور بتنی و چوبی را برعهده داشت.
نازلهای پرفشار برج خنک کن به دلیل عملکرد ضعیف جای خود را به مدلهای کم فشار و با شعاع پاشش زیاد دادند. اولین نمونههای این تجهیزات عموماً از متریالهای فلزی همانند چدن و برنج تولید و عرضه میگردید. با مرور زمان و با پیشرفت صنعت پتروشیمی و تزریق پلاستیک شرکت دما گستر ، نازل برجخنککننده را از متریال پلیمری تولید و عرضه گردانید. مزیت اصلی و مهم افشانکهای پلیمری یا پلاستیکی نسبت به انواع فلزی در سبک بودن، عدم واکنشپذیری با آب و رسوبپذیری کمتر بود. در واقع سیستم های توزیع آب پلیمری آخرین نسل از دوشهای پاشش آب در کولینگتاور میباشد. متریال این نوع از نازلهای برج خنک کننده قالباً از متریال PP یا ABS میباشد.
جریان آب گرم ورودی به کولینگ تاور از قسمت فلنچ ورودی وارد سیستم توزیع و پاشش آب میگردد. این قسمت شامل لولههایی است که آب گرم را در قسمتهای مختلف پاشش مینماید. نازل برج خنککننده در قسمتهای مختلف لولههای انشعابی قرار گرفته و در فواصل معین نصب میگردد. جریان آب ورودی از خروج تعداد معینی نازل شروع به پاشش بر روی سطوح خنک کننده یا پکینگ مدیا (Packing Media) مینماید. این پاشش آب در شعاع معینی توسط تعداد معینی نازل سبب پوشش کامل سطح پکینگها و در نتیجه سرد شدن آب در برج میشود.
بهترین عملکرد نازل برج خنک کننده در زمانی صورت می پذیرد که سطوح پوشالی یا پدهای سلولزی به طور کامل تحت پوشش کامل جریان آب قرار گیرد. به فرآیند خیس شدن کامل پکینگها در کولینگ تاور همپوشانی نیز گفته میشود. به هر میزان افشانک عملکرد و پاشش بهتری داشته باشد همپوشانی بهتر صورت میپذیرد. عملکرد صحیح سیستم توزیع آب موجب می شود که در عمل فضای خالی کمتری (Void Space) دیده شود. راندمان افشانک برج خنک کننده در اصل نسبت اختلاف فشار (خروجی - ورودی) به فشار ورودی دوشها قلمداد میشود . به هر میزان که راندمان پاششی افزایش یابد، پاشش جریان آب در خروجی این مدل دوشهای صنعتی بهینهتر خواهد بود.
به منظور طراحی نازل در یک سیستم خنک کاری رعایت چند نکته اساسی ضروری می باشد. پارامتر اول در طراحی افشانک کولینگ تاور شعاع پاشش میباشد. به منظور رسیدن به شعاع پاشش مورد نیاز در طراحی سیستم توزیع آب رعایت دو نکته اساسی الزامی می باشد. نکته اول فشار کاری برای رسیدن به شعاع توزیع آب مورد نظر در طراحی و نکته دوم فاصله خروجی سر نازل تا سطوح خنک کننده می باشد. با رعایت فاصله استاندارد افشانک از سطوح تبادل حرارت یا پکینگ و همچنین تامین فشار کاری لازم استاندارد ، دوشهای ثابت برج خنک کننده به شعاع پاشش در نظر گرفته شده در طراحی خواهد رسید.
پارمتر دوم در طراحی نازل یا شیپوره پاشش آب نسبت تغییر سطح مقطع خروجی به سطح مقطع ورودی می باشد. این نسبت تغییر سطح مقطع در افشانک کولینگ تاور در واقع مهمترین پارامتر طراحی می باشد. نسبت سطح مقطع نازل توسط نرم افزارهای مهندسی ANSYS و FLOWENT انجام می پذیرد .
مطالب بیشتر در بخش طراحی و محاسبات برج خنک کننده
تولید این بخش از سیستم توزیع آب در برج خنک کن به دو روش متدوال صورت می پذیرد. 1-روش تزریق پلاستیک 2- روش تراشکاری . در نگاهی دقیق تر باید بیان کرد در سیستم های پاشش آب ثابت افشانکها از سایز 1/2 تا سایز 3 اینچ تولید میشود. قالباً از متریال پلیمری PP- ABS-PVC توسط روش تزریق پلاستیک تولید می گردد. به منظور تولید دوشهای ثابت ابتدا طراحی این تجهیز توسط نرم افزار سه بعدی سالیدورک (Solid work) صورت میپذیرد. طرح برنامه نویسی سه بعدی افشانک به صورت یک قالب ماشینکاری در میآید. قالب بر اساس طرح سه بعدی نازل برج خنک کننده در داخل دستگاه تزریق پلاستیک قرار داده می شود.
پس از تزریق مواد اولیه گرانول و یا پلی پروپیلن R60 ، R220 و پلی اتیلن HDPE در داخل قیف دستگاه تزریق پلاستیک و پس از فرآیندهای حرارتی داخل دستگاه تزریق پلاستیک مواد از داخل قیف به قسمت قالب اولیه تزریق شده و پس از خنک سازی قسمت قالب ، نازل از قسمت قالب خارج می گردد.در روش دوم که بیشتر جهت تولید نازل برج خنک کننده دوار مورد استفاده قرار می گیرد. نقشه کامل اسپرینکلر یا آب پخش کن بعد از عملیات ریخته گری توسط تراشکار نهایی می گردد. روش دوم تولید نازل قالبا برای تولید آب پخش کن یا اسپرینکلر کولینگ تاور (با متریال فلزی) کاربرد دارد.
به منظور نصب نازل در سیستم پاشش آب برج خنک کننده باید دقت نمود نوع سیستم پاشش آب ثابت میباشد یا چرخشی. درصورتی که سیستم پاشش آب برج خنک کننده چرخشی باشد (برج خنک کن مخروطی) از نازل چرخشی یا پروانه ای به عنوان هد آب پخش کن یا اسپرینکلر استفاده می شود. انتخاب سایز اسپرینکلر وابسته به سایز ورودی و خروجی و دبی آب در گردش متغیر میباشد. معمولا فشار کاری آب پخش کن برج خنک کننده (اسپرینکلر) بین 2 الی 2.5 بار می باشد . اسپرینکلر عموماً بر روی لوله ورودی به صورت مستقیم قرار می گیرد و توسط پیچ خودکار و یا رزوه اتصال می یابد .جهت آب بند کردن اسپرینکلر یا آب پخش کن و لوله ورودی برج خنک کننده از چسپ های مخصوص استفاده میشود.
لولههای خروجی اسپرینکلر عمدتاً بین 4 تا 6 عدد می باشد. این لولهها قبل از نصب سوراخ کاری شده و دارای درپوش میباشند. پس از اتصال لولههای خروجی اسپرینکلر آب با چرخش این تجهیز بر روی سطوح خنک کننده از سوراخهای خروجی لوله تخلیه میگردد. رعایت فواصل و قطر سوراخ در لوله های خروجی اسپرینکلر یا آب پخش کن از اصول مهم نصب این تجهیز گردش آب در برج خنک کننده میباشد. در صورتی که سیستم پاشش آب در کولینگ تاور از نوع ثابت باشد از یک سری بستهای کمربندی و گاهاً مغزی جهت اتصال نازل برج خنک کننده به لوله های ورودی کولینگ تاور استفاده میشود. به منظور آب بندی کامل افشانک به بست کمربندی و یا مغزی توصیه میگردد و از نوار تفلون و اورینگ (واشر پلاستیکی) نیز استفاده گردد.
شعاع پاشش: منظور از شعاع پاشش نازل در برج خنک کننده همان میزان سطح پوشش خروجی این دوش پاشش آب می باشد . در اصطلاح مهندسی به میزان سطحی که نازل پاشش آب انجام می دهند شعاع پاشش نازل گفته می شود. به عنوان مثال یک نازل دایره پاش در برج خنک کننده با شعاع پاشش 50 سانتی متر دایره ای به قطر 50 سانتی متر را تحت پوشش خود قرار می دهد . در واقع شعاع پاشش همان میزان همپوشانی آب در خروجی افشانک بر روی سطوح خنک کننده می باشد. شعاع اسپری آب در افشانک یا دوش پاشش آب رابطه مستقیمی با قطر دهانه خروجی نازل دارد . هرچه میزان قطر دهانه خروجی نازل بیشتر باشد میزان سطح پوشش افشانک برج خنک کننده نیز بیشتر خواهد بود.
فشار استاندارد: فشار کاری افشانک در اصل فشار استاندارد مورد نیاز جهت پاشش صحیح می باشد .در واقع فشار کاری نازل سبب توزیع مناسب جریان آب می گردد . فشار کاری افشانک برج خنک کننده رابطه مستقیمی با شعاع پاشش و فاصله نازل از سطح پکینگ مدیا دارد . فشار کاری در واقع حداقل فشار لازم افشانک برج خنک کن جهت پاشش و توزیع صحیح آب می باشد. فشار کاری عموماً وابسته به نوع ثابت یا دوار بودن بین بازه 0.7 بار تا 3 بار متغیر می باشد. در برخی موارد فشار ورودی دوشهای پاشش برج خنک کننده بر اساس واحد PSI نیز معین می گردد.
مشخصات فنی انواع نازل برج خنک کننده
افشانک همانند بسیاری از اجزای داخلی برج خنک کننده فایبرگلاس دارای شاخصه های اساسی میباشد که براساس این شاخصهها در دستهبندیهای متفاوتی قرار میگیرد. پارامترهایی که سبب تمایز در این تجهیز میگردد عبارتند از:
انواع نازل برج خنک کننده
مهپاش عبارتی است که به افشانک یا شیپوره با شعاع پاشش کم و توزیع آب پودری نسبت داده میشود. مهپاش به عبارتی سادهتر جریان آب ورودی از کولینگ تاور را به صورت مه (Mist) وارد هوا مینماید. وظیفه مهپاش در واقع افزایش رطوبت نسبی موجود در هوا میباشد .مهپاش قالباً در برجهای خنک کننده یا کندانسورهای تبخیری مورد کاربرد قرار میگیرد. مهپاش همچنین در انواع ایرواشر جهت افزایش رطوبت نسبی محیط نیز مورد کاربرد قرار میگیرد.
مدلی از دوشهای پاششی که درصد معینی از جریان آب را به صورت قطرههای ریز آب بر روی سطوح خنککنندگی کولینگتاور پاشش مینماید. نازل برج خنک کننده قطره پاش (Cooling Tower Dropper Nozzle) عموماً دارای شعاع پاشش بین 20 الی 60 سانتیمتر میباشد. از انواع افشانک قطرهپاش میتوان به نازل حلزونی، چپقی، خورشیدی و فانوسی اشاره نمود.
نوعی دیگر از افشانک نیز که درصد بالایی از جریان آب را به صورت اسپری پاشش و توزیع می نماید مدل اسپری پاش(Cooling Tower Spray Nozzle) نام دارد. اسپریکنندهها عمدتاً دارای شعاع پاشش 60 الی 120 سانتیمتر میباشد. اسپری کننده ها قالباً دارای راندمان بالاتری نسبت به انواع مدل قطره پاش و مهپاش میباشد. از انواع اسپری افشانک برج خنک کن میتوان به نوع مربع پاش(دک اسپری)، مدل 2H و مدل بالتیمور اشاره نمود.
انواع نازل برج خنک کننده به لحاظ فشار کاری
انواع نازل برج خنک کننده به لحاظ نوع عملکرد
انواع نازل برج خنک کننده به لحاظ نوع پاشش آب
قیمت نازل وابسته به نوع، شکل ظاهری، سایز ورودی و خروجی و جنس (میزان متریال مصرفی) متغیر میباشد. همانطور که واضح است یکی از آیتمهای اصلی تأثیرگذار در قیمت افشانک برج خنک کننده ، نوع این تجهیز میباشد . قیمت دوش های پاششی کولینگ تاور چرخشی عمدتاً از انواع سیستم ثابت بالاتر میباشد. دلیل بالاتر بودن قیمت آب پخش کن دوار نسبت به سایر افشانکهای برج خنک کن در جنس متریال آن میباشد. قیمت نازل چرخشی در سه حالت برنجی ، آلومینیوم و چدن بسیار متفاوت میباشد. قیمت نازلهای پلمیری بسیار پایین تر از انواع فلزی میباشد. پایینترین قیمت در نازل متعلق به مدل PP و ABS در کولینگ تاور میباشد.
قیمت دقیق افشانک مربع پاش یا دک اسپری وابسته به نوع گرید مواد به کار رفته تعیین میگردد. بالاترین قیمت دوشهای پاشش آب متعلق به آبپخشکن یا اسپرینکلر برنجی میباشد. قیمت آب پخشکن برنجی در واقع از قیمت انواع نازل ثابت بالاتر میباشد. قیمت نازل برج خنک کننده چرخشی (اسپرینکلر) وابسته به سایز آب پخش کن متغیر میباشد. به هر میزان سایز افشانک افزایش یاید قیمت آن نیز وابسته به متریال مصرفی در تولید این قطعه افزایش خواهد یافت. به منظور بررسی دقیق قیمت نازل برج خنک کننده پیشنهاد می شود در ابتدا ، نوع، سایز و جنس این تجهیز را مطابق با مشخصات فنی کاتالوگ فنی انتخاب نمایید. پس از انتخاب این تجهیز با کارشناسان واحد فروش شرکت دماگستر تماس حاصل نمایید.
قطره گیر یا چکه گیر برج خنک کننده(Drift Eliminator)در واقع تله ای است جهت گیر انداختن قطره های آب مکش شده به سمت خروجی هوا در برج خنک کننده.وظیفه اصلی این بخش جلوگیری از دریفت یا پرتشدن قطره های آب به سمت پروانه(فنمکنده) میباشد. در واقع کلمه Drift Eliminator در زبان انگلیسی از دو بخش اصلی تشکیل میشود. بخش اول کلمه (Drift) دریفت به معنی پرتاب قطره های ریز آب خروجی افشانک برج خنککننده به سمت فن و بخش دوم کلمه (Eliminator) المیناتور یعنی جلوگیری کننده می باشد.
انواع کاربری چکه گیر یا قطره گیر
قطره گیر علاوه براستفاده در برج خنک کننده در انواع ایرواشر(شستشو دهنده هوا) و کندانسورهای تبخیری نیز به کار برده میشود. به دلیل داشتن نقش محافظتی یکی از مهمترین قطعات جانبی برج خنک کننده محسوب میشود.المیناتور یا همان چکه گیر در حد فاصل محل قرارگیری سیستم پاشش آب و خروجی هوا در برج خنک کن یا ایرواشر به صورت عمودی (تخت) و افقی(ایستاده) قرار می گیرد. به منظور افزایش کارایی قطره گیر عموماً در برخی موارد از دو یا چندلایه چکه گیر جهت ممانعت از خروج قطره های آب استفاده میشود.
ارتفاع استاندارد قطره گیرهای بکاررفته در برج خنک کننده و ایرواشر بین 13 الی 20 سانتیمتر متغیر میباشد و با توجه به نوعیت قطره گیر (لانه زنبوری یا تیغه ای) متفاوت میباشد. میزان دریفت یا پرتاب قطره های آب به سمت پروانه بیشتر به لحاظ مصرف انرژی(مصرف آب) حائز اهمیت نمیباشد بلکه استفاده از المیناتور در مجرای خروجی هوا در دستگاههایی که با پاشش آب سروکار دارند(همانند برج خنک کننده) بیشتر نقش محافظتی از قطعاتی را برعهده دارد که در تماس با هوای خروجی میباشند. برخی از این قطعات عبارتند از موتور، فن یا پروانه برج خنککننده و سیستم انتقال قدرت.
نحوه عملکرد قطره گیر برج خنک کننده
هنگامی که پروانه یا فن(Fan) در برج خنککننده جریان هوا را با فشار معین از قسمت لوور(کرکره ورودی هوا) به سمت بالا مکش مینماید، نرخ کمی از قطره های ریز خروجی نازل برج خنک کننده (Nozzle) به دلیل نیروی مکش پروانه به سمت خروجی فندک(Fan Deck) هدایت میشود. این قطره های ریز آب در برخورد با صفحات و تیغههای قطره گیر برج خنککننده نیروی خود را ( نیروی مکشالقایی فن) از دست داده (گیر افتاده) و به واسطه نیروی ثقلی وزن خود به سمت پایین( پکینگمدیا) برگشت میشود . به بیان ساده قطره گیر برج خنک کننده نوعی تله (Trap) در مسیر قطرات آب مکش شده به سمت پروانه میباشد که از خروج این قطرات کوچک و ماکروسکوپیک آب (Drift) جلوگیری مینماید.
کاربرد و محل قرارگیری قطره گیر برج خنک کننده
قطره گیر یا چکه گیر در انواع برج خنککننده مکعبی و مخروطی (مدارباز) و همچنین در ظرفیتهای مختلف انواع کولینگ تاور مداربسته هیبریدی نیز مورد کاربرد قرار می گیرد. این تجهیز علاوه بر برج خنک کن در انواع ایرواشر(Air Washer) نیز به کار برده میشود و هدف آن جلوگیری از عبور قطرات و بخار آب به بیرون دستگاه میباشد و با ایجاد یک سطح تماس سبب کندانس یا شبنم شدن بخشی از قطرات و رطوبت موجود در هوا میگردد و از این رو به این قطعه شبنم گیر نیز گفته میشود. حائز اهمیت بودن قطرهگیر بیشتر به واسطه تأثیر مستقیم این قطعه بر میزان مصرف آب برج خنک کننده و ایرواشر میباشد. اتفاقاً به منظور کاهش میزان مصرف آب در محاسبات برج خنک کننده استفاده از قطره گیر یا شبنم گیر به شدت توصیه میگردد.
در برج خنککننده مکعبی محل قرارگیری قطره گیر در قسمت بالایی نازل (افشانک) و قبل از قسمت فناستک یا فندک میباشد. قطره های خروجی از نازل در برج خنک کننده مکعبی توسط قطره گیر به سمت پایین برگشت داده میشود.در یک برج خنک کننده مخروطی نیز قطره گیر یا المیناتور در قسمت بالایی لوله های خروجی اسپرینکلر یا آب پخش کن بر روی لوله توسط بست اتصال مییابد و قطره ها و بخارات خروجی آب از سوراخ های سیستم پاشش آب دوار پس از برخورد به این نوع قطره گیر ها به سمت پایین منحرف میگردد. در یک اصطلاح عامیانه به قطرهگیر برج خنک کننده مخروطی یا مدور به صورت خلاصه المیناتور نیز گفته میشود.
جنس قطره گیر برج خنک کننده
انواع قطره گیر برج خنک کننده مکعبی در دو تیپ لانه زنبوری یا سلولار(Cellular) و تیغه ای(Blade Type) تولید و عرضه میگردد. به دلیل تماس دائمی قطره گیر یا شبنم گیر برج خنککن با جریان هوای مرطوب و قطرات آب، این تجهیز عموماً از متریالهای پلیمری تولید میگردد. متریال اصلی قطره گیر برج خنک کننده عموماً یا PVC (پلیونیلکلراید) میباشد و یا در برخی گونهها از متریال PP(پلیپروپیلن) در تولید و طراحی قطره گیر استفاده میشود.
المیناتور یا قطره گیر برج خنککننده مخروطی نیز عموماً از دو متریال PP و فایبرگلاس FRP نیز تولید میشود.هر سه متریال PVC ، PP و FRP مقاومت مناسبی در برابر رسوب، خوردگی و پوسیدگی در برابر آب دارند و در واقع دلیل اصلی انتخاب این سه گرید از مواد در ساخت قطرهگیر برج خنک کننده نیز دلایل فوق میباشد.
قطره گیر های تیغه ای و لانه زنبوری توسط دستگاه اکسترودر (تزریق و فرمدهی پیوسته) تولید میگردد و سپس توسط چسب گرانول مخصوص و اسپیسر(فاصله پرکن) مونتاژ میگردد. قطره گیر های تیغهای در طولهای مشخص اکسترود میشود و سپس توسط فاصله پرکنهای 10تایی و 12تایی در کنار یکدیگر قرار میگیرد. عرض ایجاد شده توسط هر ست کامل قطره گیر تیغهای معادل با عرض 33 سانتی متر میشود که به صورت نر و مادگی در همدیگر کلاف میشود. ترزیق ورقهای تیغهای شکل قطره گیر های تیغه ای در ضخامت بین 500 الی 800 میکرون تنظیم میگردد و ورقهای تولیدشده به صورت تک کوهانه و دو کوهانه تولید و عرضه میگردد.
گرید گرانول به کار رفته در قطره گیر های تیغهای از متریال پلیپروپیلن گرید کوپلیمر با بالاترین درصد شفافیت و ضربهپذیری میباشد که در درجه حرارت بین 150 تا 200 درجه تحت فرآیند ذوب و فرمدهی به حالت ورقههای سینوسی درمیآید. گرید گرانول پیویسی به کار رفته در تزریق قالب های بلوکهای شکل قطرهگیر لانه زنبوری از گریدهای مختلف در رنگهای مشکی، طوسی و سفید میباشد. گریدهای پیویسی روشنتر نسبت به گریدهای تیره از انعطافپذیری بیشتر و مقاومت بیشتری برخوردار میباشد.
مزایای استفاده از قطره گیر در برج خنک کننده
جلوگیری از مصرف بیرویه آب توسط دریفت(Drift) یا پرتاب قطرات در قطره گیر
جلوگیری از ورود قطرات به قسمت فن و آسیب به پروانه، موتور و سیستم هوادهی برج خنک کن
افزایش طول عمر قطعات سیستم هوادهی با کاهش میزان دریفت در برج خنک کننده
کاهش میزان TDS با کاهش دادن میزان پرت آب در کولینگ تاور
عدم رسوبپذیری و خوردگی در مقابل آب و رطوبت موجود در هوا
مقاومت بالا در برابر آفتاب سوختگی و تابش اشعه یووی در گرید پلی پروپیلن
مقاومت بالا در برابر اسیدشویی و بخارات اسید موجود در هوا (اسکرابر)
انواع قطره گیر برج خنک کننده
۱- قطره گیر لانه زنبوری برج خنک کننده:
این مدل قطره گیر در انواع برج خنککننده مدار باز و برج خنککننده مدار بسته مورد استفاده قرار گرفته و در واقع پرکاربردترین نوع آن محسوب میشود. نام قطره گیر لانه زنبوری برگرفته از ظاهر و شکل هندسی شش ضلعی منظم(شبیه لانه ی زنبور) این تجهیز میباشد.قطره گیر لانه زنبوری عموماً از ورقهای PVC با ضخامت بین ۵۰۰ الی ۸۰۰ میکرون تولید میشود. این ورقهای پلیونیلکلرید توسط چسبهای گرانول مخصوص در دستگاه قالب به یکدیگر اتصال داده میشود. در واقع قطره گیر لانه زنبوری به دلیل ساختار شبکهای خود دارای راندمان بسیار بالا در جلوگیری از Drift در برج خنک کننده دارد. عبور قطرات آب پس از استفاده از المیناتور حدود ۰.۰۰۲ درصد قطرات کل آب میباشد.
این مدل شنبم گیر های برج خنک کاری به دلیل راندمان بالا در انواع برج خنک کننده مکعبی و حتی مخروطی نیز مورد کاربرد قرار میگیرد. در برج های خنک کن مدور یا استوانه ای از نمای برش خورده بلوکهای قطره گیر سلولار جهت چیدمان در نزدیکی بخش فن استک استفاده میشود. جهت نگهداری قطره گیر در این حالت از ساپورتهای مهارشده بر روی بدنه (پنل) استفاده میشود.
در برخی از حالات از نصفه قطرهگیر در لوور برج خنک کننده مورد استفاده قرار گرفته می شود که در این حالت به دلیل تابش مستقیم نور خورشید پس از مدت کوتاهی متریال پی وی سی خرد شده و قطره گیر بکار رفته در لوور برج خنککننده از بین خواهد رفت. بنابراین اکیداً توصیه میشود از لوورهای نوع پیویسی(لانه زنبوری) در برجهای خنککننده جریانمخالف و جریانمتقاطع استفاده ننمایید. در جایگزینی کاربرد لوورهای لانه زنبوری از انواع لوور فایبرگلاس تیغه ای در برج خنککننده استفاده نمایید.
انواع قطره گیر لانه زنبوری برج خنک کننده
قطرهگیرهای لانه زنبوری در سه گرید مختلف از متریال PVC قابل تولید و عرضه میباشد. براساس میزان درصد پلیاورتان بهکاررفته در گرانول مواداولیه ساختار تولید این تجهیز در سه گرید سفید،طوسی و مشکی ارائه میشود. چکهگیر لانهزنبوری عموماً در عرض ۳۰ سانتیمتر و ۶۰ سانتیمتر و در ارتفاع ۱۳ سانتیمتر به شکل بلوکی تولید و عرضه میشود.
مشخصات فنی قطره گیرهای لانه زنبوری برج خنک کننده:
ضخامت ورق: بین 400 الی 800 میکرون
ابعاد بلوک: 120 در 30 سانتیمتر در ارتفاع 13 سانتیمتر
متریال بکاررفته: گرانول پی وی سی (پلی ونیل کلرید)
کاربری: برج خنک کننده - ایرواشر - کندانسور تبخیری- فیلتر هوای ورودی (لوور)
گام یا فاصله بین هر دو فراز و نشیب در ساختار سلولی: 19 میلیمتر
قطرهگیر لانهزنبوری برج خنککننده گرید۳:
گرید مشکی قطرهگیر لانهزنبوری برج خنککننده در واقع از آسیاب مواد اولیه گرانول خام و بدون کاربرد درصدی پلیاورتان تولید میگردد. این گرید از محصولات در واقع بسیار ترد و شکننده، و همچنین در مقابل گرما تحمل دمایی پایینی دارد. از گرید مشکی قطرهگیر عموماً در محیطهای بدون تابش مستقیم نور خورشید و در کاربریهای ساده در انواع برجخنککننده مدارباز استفاده میشود.
قطرهگیر لانهزنبوری برج خنککننده گرید۲:
گرید طوسیرنگ قطرهگیر لانهزنبوری برجخنککن در واقع دارای ۲۰ درصد مواد پلیاورتان به صورت مخلوط در گرانول میباشد. این قطرهگیر در مقایسه با گرید ۳ از انعطاف بیشتری برخوردار بوده و تحمل دمایی این تجهیز ۵۵ الی ۶۰ درجه سانتی گراد میباشد. قطرهگیر لانهزنبوری برج خنککننده گریدطوسی همچنین بدلیل داشتن مواد Unti UV مقاومت بسیار بالایی در برابر تابش مستقیم اشعهیووی(نورخورشید) دارد. از این مدل قطرهگیر در انواع برج خنککننده مدارباز و هیبریدی به کار برده میشود.
قطرهگیر لانهزنبوری برجخنککننده گرید ۱:
گرید سفیدرنگ قطرهگیر لانهزنبوری برج خنککننده دارای ۶۰ درصد پلیاورتان(Poly Urtan) میباشد. این مدل در واقع دارای انعطاف و طول عمر بسیار زیادی نسبت به دو گرید طوسی و مشکی رنگ میباشد. چکهگیر لانهزنبوری گرید ۱ دارای ساختار شبکهای (Cellular)میباشد.
۲- قطرهگیر تیغهای برج خنککننده:
چکهگیر تیغهای(Blade Type Eleminator) یکدیگر از انواع شبنمگیر برجخنککننده میباشد که بیشتر از متریال PP(پلیپروپیلن) تولید میشود. این مدل شبنمگیر دارای ساختار تیغهای شکل میباشد که توسط اسپیسر(Spacer) یا فاصله پرکن به یکدیگر اتصال مییابد.قطرهگیر تیغهای برج خنککننده در مقایسه با نوع سلولار یا لانهزنبوری دارای ارتفاع ۱۵ سانتیمتر میباشد و نیازمند فضای بیشتری در زمان نصب در کولینگتاور دارد.
قطرهگیر تیغهای برجخنککننده دارای قدرت عبور قطرات تا ۰.۰۰۵ درصد میباشد بنابراین راندمان پایینتری نسبت به چکهگیر لانهزنبوری دارد ولی از طرفی عموماً از متریال PP یا پلیپروپیلن تولید و طراحی میشود بنابراین مقاومتدمایی بیشتری نسبت به انواع شبنمگیر PVC برج خنککننده دارد. همچنین مدل لانهزنبوری به دلیل مقاومت شیمیایی بالا (Chemical Resistance) دارای قابلیت اسیدشویی و رسوبزدایی میباشد که این بدین معنی است که در هر دوره تعمیرات و بازرسی توسط اسیدشویی می تواند تمامی رسوب ایجاد شده توسط جریان آب و رطوبت هوا را از بین برد.
اسپیسر(Spacer) در واقع ایجادکننده فاصله بین تیغه های قطره گیر یا المیناتور نوع تیغه ای محسوب می شود که به همین دلیل به این تجهیز فاصله پرکن نیز گفته می شود. فاصله پرکن های بکار رفته در قطرهگیر عموماً از متریال پلی پروپیلن یا PP با روش تزریق پلاستیک توسط دستگاه های زیر 200 گرم تولید میگردد. اسپیسرهای تولیدشده به صورت نری و مادگی در یکدیگر کلاف می گردد و در انواع 10 تایی -11 تایی و 12 تایی در کنار یکدیگر قرارمیگیرد. وظیفه اسپیسر ایجاد فاصله استاندارد بین هر دو تیغه قطره گیر در برج خنک کننده یا ایرواشر می باشد.
انواع قطره گیر تیغه ای برج خنک کننده
قطره گیر تیغهای نوع تک کوهانه
این مدل قطره گیر بیشتر در انواع برج خنک کننده مکعبی جریان مخالف کاربرد دارد و ارتفاعی معادل با 15 سانتی متر دارد و کاربرد فراوانی در گرفتن قطرات آب در خروجی فن دارد. این مدل قطره گیر به صورت افقی روی لوله و اتصالات بخش پاشش آب قرار می گیرد. قطره گیرهای تیغه ای تک کوهانه عموماً دارای مقطعی به شکل کوه یا کوهان می باشند که دلیل نامگذاری این تجهیز نیز به همین خاطر می باشد.
قطره گیر تیغهای نوع دو کوهانه
این مدل المیناتور یا قطره گیر به صورت حروف انگلیسی دبلیو W می باشد و دارای دو برآمدگی در مقطع سطح خود می باشد. این مدل قطره گیر بیشتر در انواع ایرواشر و کندانسورهای تبخیری به صورت عمودی نصب به کار برده می شود. متریال تولیدی این تجهیز از پلی پروپیلن گرید R می باشد که در رنگ های آبی و سفید قابل عرضه می باشد.
۳- المیناتور فایبرگلاس پره ای برج خنک کننده
المیناتور برج خنک کننده در واقع نوعی چکه گیر در برج خنککننده محسوب میشود که وظیفه جلوگیری از پرتاب قطره های خروجی از لولههای اسپرینکلر یا آب پخش کن را در برج خنک کننده مخروطی برعهده دارد. المیناتور معمولاً به خاطر ظاهر پره ای شکل خود به المیناتور پرهای نیز معروف میباشد.
این المیناتور ها در برج خنک کننده مخروطی فقط بهکاربرده میشود. محل نصب المیناتور در بالای لولههای خروجی اسپرینکلر میباشد و توسط بست بر روی لوله خروجی اتصال مییابد. المیناتور برج خنک کننده عموماً از متریال فایبرگلاس FRP یا پلیپروپیلن PP تولید و بهکاربرده میشود.
ضخامت تیغههای المیناتور یا قطره گیر برج خنک کننده مخروطی بین ۶۰۰ الی ۸۰۰ میکرون میباشد. این نوع به صورت تیغه ای با عرض ۱۵ الی ۲۵ سانتیمتر بر روی لولههای خروجی اسپرینکلر از ظرفیت ۳۰ تنتبرید الی ۱۲۵۰ تنتبرید قابل نصب میباشد. خروجی دریفت (Drift) با اضافه شدن المیناتور به کمتر از ۰.۰۰۸ درصد قطره های آب کاهش پیدا میکند.
قیمت قطره گیر برج خنک کننده
قیمت قطره گیر وابسته به حجم و میزان خرید متفاوت میباشد. قیمت چکه گیر در برج خنک کننده وابسته به نوع آن (تیغهای یا لانه زنبوری) و همچنین وابسته به نوع متریال به کار رفته متفاوت میباشد .قیمت شبنم گیر تیغه ای نسبت به قیمت لانه زنبوری در برج خنک کننده بیشتر میباشد. متریال بکار برده شده در مدل تیغهای (PP) سبب تفاوت قیمت بین مدل لانه زنبوری با تیغه ای در برج خنک کننده گردیده است. برآورد دقیق قیمت این تجهیز با توجه به عوامل زیر قابل تغییر میباشد.
***بنابراین تعیین قیمت روز چکه گیر برج خنک کننده در واقع وابسته به عوامل متعددی است که به منظور بررسی دقیق توصیه میشود با کارشناسان شرکت دما گستر تماس حاصل نمایید. کارشناسان شرکت دما گستر به صورت آنلاین استعلام درخواستی شما خریدار گرامی پاسخ خواهند داد.
در نواحی آب و هوایی خشک، عملکرد تقطیرکننده های خورشیدی با تمرکز بر اصل رطوبت دهی رطوبت گیری به پارامترهای بزرگی در فرآیند میعان حساس اند. به طور کلی، این پارامتر به صورت یک فاکتور مهمی از دمای آب سردکننده توصیف می شود. ابتدائی ترین عنصری را که می توان با کمک انرژی خورشیدی بهبودی بخشید؛ آب است که در بسیاری از نواحی دنیا یا به صورت شورمزه و یا به صورت آب دریا در دسترس است. برای اجتماعات بزرگ که منبع انرژی معمولی در اختیار دارند؛ آب شیرین کن هائی که با تبخیر حرارتی عمل می کنند؛ دارای تکنولوژی جا افتاده ای هستند. از متمرکز کننده سهم وی خطی نیز برای کاهش تقاضا برای انرژی معمولی نیز استفاده می نمایند. برای جوامع دور افتاده و منزوی ، دستگاه تقطیر خورشیدی مدت مدیدی است که به عنوان تنها منبع تأمین آب تازه مورد استفاده بوده است. یک پوشش شفاف شیب دار بر روی یک برکه کم عمق اثر گلخانه ای شدیدی را القاء می کند. بدین طریق آب تبخیر شده و در برخورد با پوشش شفاف چگالش یافته، تحت نیروی ثقل خود سقوط و جریان می یابد. سپس آب شیرین بدست آمده جمع آوری شده و به مصرف می رسد. اما آب شیرین کن های خورشیدی دارای کارآئی بسیار پایین و هزینه نگهداری زیادی هستند و با کاهش هزینه های PV، نمک زدایی الکترود پالیزی یا اسمزی معکوس با انرژی PV، اغلب همراه با تابش ماوراء بنفش برای باکتری زدائی، برای این کاربردها بتدریج جذاب تر می شوند.
کاربردهای حرارت انرژی خورشیدی گروه بسیار گسترده و متنوع فناوری انرژی خورشیدی را تشکیل می دهند. این فناوری ها از حرارت خورشید برای گرم کردن آب، فضا، تهویه، حرارت لازم در فرایندهای صنعتی، پخت و پز غذا، تقطیر آب و ضد عفونی و سایر کاربردها استفاده می کنند. توسعه صنعت فوتوولتایی PV، برای کاربردهای زمینی در زمان اولین بحران نفت در دو جهت کاملا متفاوت آغاز گردید. یکی در جهت فناوری های متمرکزی است که در آن کاهش هزینه ها بوسیله جایگزین سطح فتوولتایی به کمک سطح عدسی صورت می گیرد و دیگری در جهت کاهش هزینه مدول های فتوولتایی با استفاده از ساخت صنعتی با حجم زیاد است. در تکنولوژی های تمرکزی، هدف اصلی تحقیق و توسعه بدست آوردن راندمان بالاتر است. با روی هم قرار دادن مواد بمنظور تشکیل سلول های چند پیوندی که هر یک از لایه های آنها جزء متفاوتی ازطیف فرکانسی خورشیدی را جمع آوری می نماید، قادر است به ارقام بالاتری برای کارآئی نیز رسید. رکوردی که تاکنون با این روش بدست آمده است ۴۰ درصد می باشد. این سلول ها در مدول های با تمرکز بالا حدود ۱۰۰ و یا خیلی بالاتر در حدود ۱۰۰۰ قرار داده می شوند. کارآیی سلولی همراه با افزایش دمای سلول کاهش می یابد و تمرکز کننده خیلی قوی به سیستم خنک کننده فعال نیاز دارند که این خود به عنوان یک منبع انرژی گرمائی کم دما قابل بهره برداری است. به ردگیرهای دو محوری بسیار دقیق نیاز است تا کانون را بر روی سلول ها نگهدارد و همچنین پیشنهاد شده است که این سال ها را بر روی برج گیرنده تابش مستقیمی که توسط مجموعه هلیوستات ها منعکس شده است، نصب گردد.
این موضوع خیلی به سیستم حرارتی از نوع دریافت کننده مرکزی شبیه است. سیستم های PV با تمرکز بالا در واقع به دو طریق به این سیستم شبیه هستند. پیچیدگی مکانیکی، این سیستمها را تنها برای نیروگاه های مرکزی مناسب می سازد و عدم توانایی آنها در استفاده از تابش افقی پراکنده این نیروگاه ها را بالقوه محدود به نواحی می کند که دریافت تابش خورشیدی بسیار زیاد است وگرنه از درجه کارآئی بالائی برخوردار نخواهند بود. هم اکنون تکنولوژیهای تمرکزی سیستم های فتوولتایی با تمرکز کم که بر مبنای تمرکز دهنده های هونوگرافی یا درخشنده غیر مجازی استوار هستند؛ تحت بررسی بوده و توسعه آنها دنبال می شود، در حالی که شاخه اصلی صنعت PV متوجه تکنولوژی های غیر متمرکزی است تا بازار سیستم های مستقل را که حاضر به تقبل هزینه های بالاتری برای الکتریسیته هستند، تغذیه کند.